Pestovanie

Príbeh chutné šálky kávy Segafredo začína na kávových plantážach. Kávovníky, ktoré vyžadujú teplejšie a stálejšie klimatické podmienky, sú pestované výhradne v oblastiach okolo rovníka.

Kávovníkové semená klíčia počas 3-4 týždňov. 

Predpestovanie kávovníkov prebieha v tzv. kávovníkových škôlkach. Po uplynutí cca 6 mesiacov sú presadené na plantáže.


Drobné biele kvety kávovníkov, ktoré po 3 dňoch odkvitajú, sa podobajú jazmínu, dokonca aj jazmínovo voňajú. Postupne z nich rastú plody, ktoré sa nazývajú kávové čerešne. Dospelé kríky kvitnú aj niekoľkokrát do roka.

Na kríkoch kávovníka môžu byť súčasne s kvetmi zrelé aj nezrelé plody. Prvej úrody sa však pestovateľ dočká až po 3-4 rokoch od výsadby, v závislosti od odrody rastliny.

Kávovník dosahuje vo voľnej prírode výšku cca 10 m. Na plantážach sú kávovníky kultivované a zastrihávané do výšky cca 2-3 m, a to z dôvodu zaistenia lepšej starostlivosti o ne a následného zberu.




Chuť kávy závisí od prostredia, v akom bola vypestovaná.

Kávovník si môžeme vypestovať aj doma, a keď sa zadarí, môžeme sa dočkať i vlastnej úrody.

Tento web používa k poskytovaniu služieb a analýze návštevnosti súbory cookies. Potvrdením súhlasíte s použitím. v poriadku ďalšie informácie